ŚWIĄTECZNY BIGOS

Składniki (10 osób): 1 kg kiszonej kapusty,
1 kg kapusty pekińskiej,
360 g schabu wieprzowego,
550 g kiełbasy podwawelskiej,
500 g kiełbasy białej parzonej,
400 g boczku wieprzowego,
60 g suszonych grzybów (podgrzybek brunatny),
500 g pieczarek,
2 duże cebule,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
200 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oleju,
2 łyżki mąki pszennej,
5 listków laurowych,
6 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
świeży pieprz

Przygotowujemy składniki. Kapustę pekińską przekrawamy w pół i drobno siekamy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, suszone grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody i namaczamy przez 30 minut. W gorącym bulionie obgotowujemy białą kiełbasę. Gdy wystygnie, wraz z kiełbasą podwawelską, boczkiem i cebulą kroimy w kostkę. Schab kroimy w paski. W wysokim garnku, na rozgrzanym oleju smażymy cebule. Gdy się zeszklą, dodajemy boczek, 2 rodzaje kiełbasy oraz schab. Do dokładnie obsmażonego mięsa dolewamy gorący bulion, dodajemy pieczarki i podgrzybki. Dokładamy przyprawy, zmniejszamy ogień i pod pokrywką gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i kapustę pekińską. Gotujemy kolejne 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Zostawiamy danie na kolejne 20 minut, aby smaki się połączyły. Pod koniec, jeśli jest to konieczne zagęszczamy przesianą mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *