DYNIA HOKKAIDO FASZEROWANA MIĘSEM Z INDYKA, POREM I SEREM GORGONZOLA

Składniki (4 osoby): 1 dynia hokkaido (1135 g),
500 g mięsa mielonego z indyka,
1 por (160 g),
4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka masła,
100 g kremowego sera gorgonzola,
500 ml pikantnego bulionu warzywnego,
½ łyżeczki płatków chili,
1 łyżka suszonego tymianku,
listki tymianku cytrynowego,
sól morska, świeży pieprz

Dynię przekrawamy w pół, oczyszczamy z pestek i włókien. Następnie wydrążamy część miąższu zachowując około 1 cm od brzegów. Miąższ drobno siekamy. Połówki dyni za pomocą pędzelka smarujemy wewnątrz 2 łyżkami oliwy, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Na patelni, na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy pokrojonego w piórka pora oraz posiekany czosnek. Dokładamy dynię i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso zbrązowieje, zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy przez 15 minut aż nadmiar płynu odparuje. Pod koniec gotowania dokładamy ¾ sera gorgonzola i mieszamy aż się rozpuści. Farszem wypełniamy dynie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kładziemy pozostałą ilość sera. Po wyjęciu dekorujemy listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *