Składniki (5 szt.): 400 g mięsa wołowego,
2 szalotki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka liści mięty,
skórka otarta z ½ cytryny,
1 szczypta zmielonych goździków,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól morska, świeży pieprz
3 łyżki oliwy do posmarowania szaszłyków
Turecki sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego,
100 g sera feta,
3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonej mięty,
½ pęczka koperku,
¼ łyżeczki mielonego cuminu (kmin rzymski),
sól morska
Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera. Wkładamy do lodówki. W misce łączymy mięso, drobno posiekane szalotki, posiekaną miętę oraz przyprawy. Z masy formujemy kiełbaski i nakładamy je na patyczki od szaszłyków. Smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej około 8 minut z każdej strony lub dłużej do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Podajemy z dobrze schłodzonym sosem.
Najnowsze komentarze