PIDE ZE SZPINAKIEM I SEREM KOZIM

Składniki (4 szt.): 200 g świeżego szpinaku,
65 g sera koziego,
1/3 pęczka dymki,
1 szczypta cuminu (kminu rzymskiego),
1,5 łyżki oliwy,
2 ćwiartki cytryny,
oliwa czosnkowa do skropienia,
sól morska, świeży pieprz

Ciasto: 150 g mąki pszennej,
7 g drożdży,
1/3 łyżeczki soli

Drożdże kruszymy w misce, dolewamy 1/3 szklanki ciepłej wody i mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Oczyszczony szpinak sparzamy kilka sekund we wrzątku. Studzimy pod zimną wodą i odciskamy. Kroimy niezbyt drobno. Dymkę również kroimy w plasterki, łączymy z pokruszonym serem i przyprawami. Oprószamy blat mąką i rozwałkujemy ciasto, dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy owalne placki. W środek wkładamy farsz, formujemy w łódeczki i mocno przygniatamy na końcach. Skrapiamy oliwą czosnkową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20-25 minut aż pide się zrumienią. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *