BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki (5 sztuk): 500 g surowej białej kiełbasy,
400 g kapusty kiszonej,
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 listki laurowe,
3 ziela angielskie,
10 ziaren pieprzu,
świeży pieprz

Do żaroodpornego naczynia wlewamy gorący bulion. Dodajemy listki laurowe, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dokładamy pokrojone w piórka cebule, posiekany czosnek oraz kiełbasę. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i wokół kiełbasy układamy opłukaną i pokrojoną na mniejsze części kapustę kiszoną. Pieczemy kolejną godzinę. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *