Składniki: 300 g kaszy jaglanej,
600 g tuńczyka w oleju z puszki,
1 pęczek zielonych szparagów,
1 puszka czerwonej fasoli (225 g),
1 mała puszka kukurydzy (140 g),
1 czerwona i 1 zielona papryka,
1 czerwona papryczka chili,
1 mała czerwona cebula,
½ pęczka szczypioru,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
sok z cytryny do skropienia
sól morska, świeży pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy z oleju także tuńczyka. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i kroimy w krążki, zostawiając główki w całości. Papryki, cebulę i szczypior drobno kroimy. W misce łączymy ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszamy wszystko dokładnie z olejem z suszonych pomidorów i doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Najnowsze komentarze