Składniki (6 osób): 500 g mielonej jagnięciny,
2 bakłażany,
5 pomidorów,
3 białe cebule,
1 pęczek natki pietruszki,
5 łyżek oliwy,
4 łyżki masła,
200 g koncentratu pomidorowego,
150 ml czerwonego wina,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oregano,
1 łyżeczka Pul Biber (crushed red pepper),
1 łyżeczka cynamonu,
sól morska, świeży pieprz
Wierzch: 30 g mąki pszennej,
500 ml mleka,
2 jajka,
100 g sera feta
Bakłażany kroimy w poprzek w paski, oprószamy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zbieramy z nich wodę papierowym ręcznikiem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron do momentu aż się zrumienią. Odkładamy na bok. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, podsmażamy często mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. W trakcie smażenia sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę i również drobno kroimy w kostkę. Siekamy również pietruszkę. Pomidory, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, Pul Biber, oregano, wino oraz cukier dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut co chwilę mieszając. Formę o wymiarach 25×20 cm smarujemy oliwą i układamy na niej połowę bakłażanów tak aby nachodziły na siebie. Wykładamy następnie całe mięso i przykrywamy drugą połową bakłażanów. W garnku rozpuszczamy drugą połowę masła i podsmażamy na niej mąkę. Używając rózgi energicznie mieszamy dodając mleko. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 5 minut wciąż mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy częściowo wystygnie dodajemy masę z roztrzepanych jajek oraz połowy pokruszonego sera feta. Mieszamy i polewamy całość. Na koniec posypujemy drugą częścią sera. Musakę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Najnowsze komentarze