KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY 

Składniki (4 osoby): 500 g czerwonej soczewicy,
1 l bulionu warzywnego,
4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
2 czerwone papryczki chili + 2 główki do dekoracji,
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski),
½ łyżeczki Pul Biber (crushed red pepper),
oliwa do smażenia,
sok z 1 cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Soczewicę płuczemy w misce w chłodnej wodzie. Szalotki, czosnek i chili siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy soczewicę i bulion. Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy soczewica będzie miękka, doprawiamy i wlewamy sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Gorącą przekładamy do talerzy, dekorujemy papryczkami i oprószamy przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *