KREM Z BURAKA

Składniki (2 osoby): 500 g ugotowanych buraków,
1 ziemniak (375 g),
1 biała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 cm świeżego imbiru,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
2 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki oliwy,
bratki do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i cebulę oraz posiekany czosnek. Po około 4-5 minutach zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę buraki i starty na drobnych oczkach tarki imbir. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Całość za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Przelewamy do talerzy i dekorujemy jadalnymi kwiatami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *