GRZANKA Z MUSEM Z AWOKADO I PIECZARKAMI

Składniki (1 osoba): 1 kromka jasnego pieczywa,
2-3 pieczarki,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka oliwy,
listki kolendry,
sól morska, świeży pieprz

Mus z awokado: 1 awokado hass,
1 płaska łyżeczka majonezu,
1,5 łyżeczki soku z cytryny

Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju. Gdy puszczą wodę solimy i odstawiamy na bok. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę. Wkładamy do pojemnika blendera wraz z majonezem i sokiem z cytryny i miksujemy na gładką masę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i za pomocą pędzelka smarujemy pieczywo z dwóch stron. Kładziemy na patelni grillowej i grillujemy do momentu aż stanie się chrupkie. Następnie smarujemy musem z awokado, układamy gorące plasterki pieczarek, posypujemy listkami kolendry i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *