CIASTO JOGURTOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I TRUSKAWKAMI

Składniki (keksówka o wymiarach 12 x 35 cm): 270 g mąki pszennej,
400 g jogurtu greckiego,
4 jajka,
220 g cukru,
150 ml oliwy,
30 g proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy,
mąka pszenna do obsypania formy
2 szczypty soli

Krem śmietankowy: 270 g serka śmietankowego do smarowania,
3 łyżki miodu,
3 łyżki masła

Dekoracja: 500 g truskawek,
1 pęczek mięty pieprzowej

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, jogurt i cukier. Suche składniki partiami przesypujemy do mokrych i gdy się połączą dolewamy oliwę. Jednolitą masę przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy nie jest surowe w środku. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy serek śmietankowy z miodem i masłem. Smarujemy równomiernie ciasto i wstawiamy do lodówki. Podajemy z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, dekorujemy miętą pieprzową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *