Składniki (4 osoby): 300 g makaronu pennoni,
4 garście rukoli,
4 kulki sera burrata,
4 suszone pomidory do dekoracji,
100 g startego parmezanu,
świeży pieprz
Pesto rosso: 140 g suszonych pomidorów + 3 łyżki oleju,
100 g migdałów,
100 g startego parmezanu,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki pesto łączymy ze sobą za pomocą blendera na gładką masę. Podgrzewamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony i gorący przekładamy na patelnię i mieszamy z pesto. Na talerze wykładamy rukolę oraz makaron. W środek wkładamy po kulce sera burrata i kawałku suszonego pomidora. Posypujemy startym parmezanem i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze