MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I WARZYWAMI W SOSIE Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki (4 osoby): 200 g makaronu ryżowego 5 mm,
450 g krewetek koktajlowych,
7 ząbków czosnku,
2 duże marchewki,
7 łodyg selera naciowego,
1 czerwona papryka,
1 czerwona papryczka chili,
3 małe czerwone cebule,
2 gałązki szczypioru z dymką,
4 ćwiartki cytryny,
4 łyżki białego sezamu,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki oleju sezamowego,
sól morska, świeży pieprz

Sos orzechowy: 2 czubate łyżki masła orzechowego,
2 łyżki miodu,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oleju sezamowego,
1,5 łyżki octu ryżowego,
3 łyżki wody

Krewetki marynujemy w przeciśniętym przez praskę czosnku, soli, pieprzu i oleju sezamowym. Wszystkie składniki sosu orzechowego łączymy ze sobą w misce za pomocą rózgi i odstawiamy na bok. Marchewki tniemy obieraczką do julienne, selera kroimy w paski. Paprykę oraz cebule kroimy w kostkę. Papryczkę siekamy. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebule, selera i marchew. Gdy warzywa puszczą wodę, delikatnie je solimy i dodajemy zamarynowane krewetki. Po kolejnych 3 minutach smażenia dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Gorący dodajemy do sosu i całkowicie go obtaczamy. Wykładamy na talerze, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymką i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *