MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA

Składniki (4 osoby): 250 g makaronu spaghetti tricolore,
200 g świeżego młodego szpinaku,
125 g sera gorgonzola,
5 ząbków czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
200 g śmietanki kremówki 30%,
kiełki słonecznika,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek aż się zrumieni. Następnie dodajemy świeży szpinak i smażymy do momentu aż zwiędnie. Dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser. Doprawiamy do smaku. Czekamy aż śmietana się zredukuje i dodajemy odcedzony, gorący makaron. Dokładnie mieszamy i wykładamy od razu na talerze. Na wierzch kładziemy kiełki słonecznika i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *