TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 1 botwinka,
9 zielonych szparagów,
listki świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
1 jajko,
150 g masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 szczypty soli

Masa jajeczna: 2 jajka,
200 ml śmietanki 30%,
60 g serka mascarpone,
80 g startego sera owczego z truflą,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dodajemy drobne kostki zimnego masła oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Buraczki obieramy i całą botwinkę drobno kroimy. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, łodygi kroimy w krążki zostawiając główki w całości. Botwinkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi i gotujemy kolejne 2 minuty. Warzywa odcedzamy i równomiernie układamy na podpieczonym cieście (główki szparagów zostawiamy do dekoracji wierzchu tarty). Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy w misce za pomocą rózgi. Masę wylewamy na ciasto i układamy na wierzchu główki szparagów. Wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut. Dekorujemy listkami świeżego tymianku, oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *