Składniki (2 osoby): 440 g polędwiczki z piersi indyka,
1 sałata rzymska mini,
1 pomidor malinowy,
2 ogórki małosolne,
1 gałązka szczypioru,
100 g grana padano,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
sól morska, świeży pieprz
Sos Cezar: 150 ml majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka sosu worcestershire,
1 ząbek czosnku,
sok z ½ cytryny,
40 g koperku
Koperek siekamy i odstawiamy na bok. Do kielicha blendera wkładamy pozostałe składniki sosu i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy koperek, mieszamy łyżką i wkładamy do lodówki. Mięso oczyszczamy i osuszamy. W misce łączymy oliwę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Marynatą nacieramy mięso i odkładamy na bok na 30 minut. Po tym czasie kładziemy na rozgrzaną płytę grillową na około 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy i przekładamy na deskę. Po około 5 minutach kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rzymską i ogórki kroimy w plastry, pomidora w ćwiartki, szczypior siekamy. Wszystkie warzywa wraz z mięsem układamy w misie i obsypujemy po bokach startym grana padano. W środek wkładamy kokilkę ze schłodzonym sosem i podajemy.
Najnowsze komentarze