MULE W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

Składniki (1-2 osoby): 1 kg muli,
1 puszka pomidorów krojonych (400 g),
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
5 ząbków czosnku,
½ pęczka kolendry,
3 łyżki oliwy,
100 ml białego wytrawnego wina,
100 g śmietany 30%,
sok z ½ cytryny + 2 ćwiartki,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska,
pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Cebulę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka, czosnek w plasterki. Podsmażamy na oliwie w wysokim garnku do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy śmietankę, wino, sok z cytryny i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Gdy składniki się połączą dodajemy oczyszczone mule. Gotujemy pod przykrywką aż się całkowicie otworzą, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, podajemy z listkami kolendry oraz ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *