Składniki (4 szt.): 4 polędwiczki z kurczaka,
4 płatki papieru ryżowego o średnicy 20 cm,
1 garść szpinaku baby,
1 garść jarmużu,
1 garść roszponki,
½ marchewki pociętej obieraczką do julienne,
¼ czerwonej papryki i ¼ żółtej pokrojone w paski,
½ czerwonej papryczki chili i ½ żółtej drobno pokrojonej,
4 gałązki szczypiorku,
1 limonka pokrojona na ćwiartki
Marynata: 6 łyżek oliwy extra vergine,
1/2 łyżeczki crushed pepper,
5 cm startego imbiru,
sól morska
Sosy: sos green pepper sauce,
sos chili czosnkowy,
sos z limonką, kolendrą i chili
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Mięso oczyszczamy, osuszamy i obtaczamy w marynacie. W tym czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy mięso i pieczemy przez 12 minut. Wyjmujemy, aby ostygło. Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie do momentu aż będzie na tyle elastyczny by zawinąć w niego dodatki (bez przesady, aby się nie przerwał). Na koniec związujemy gałązką szczypiorku, skrapiamy sokiem z limonki i podajemy z sosami.
Najnowsze komentarze