Składniki (3 osoby): 910 g elementów z królika (1 łopatka z żeberkiem, 0,5 x comber, 1 x udo),
2 pęczki młodej marchewki,
2 łyżki musztardy Dijon,
1 pęczek rozmarynu,
150 g masła,
sól morska (grubo mielona), świeży pieprz
Elementy królika oczyszczamy, osuszamy, nacieramy musztardą i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy gałązkami rozmarynu. Wkładamy na noc do lodówki. Marchewkę obieramy (jeśli jest taka potrzeba) i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Następnie hartujemy. Dokładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy sola i pieprzem. W rondelku rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso oraz marchewkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut regularnie polewając masłem.
Najnowsze komentarze