Składniki (2 osoby): 4 białka z jajek XL,
250 g cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu ryżowego
Krem mascarpone z mango: 250 g serka mascarpone,
1 dojrzałe mango,
sok z ½ cytryny
Dodatki: czerwona porzeczka,
borówka amerykańska,
maliny,
ciemne winogrona,
listki mięty
Białka ubijamy na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ryżowy i ubijamy jeszcze 3 minuty. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy na nich 2 spody o średnicy około 15 cm i 2 góry o bardziej fantazyjnym kształcie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni bez termoobiegu i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Mascarpone miksujemy z puree z mango i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Bezy przekładamy gotowym kremem, podajemy ze świeżymi owocami i dekorujemy listkami mięty.
Najnowsze komentarze