Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
1 łyżeczka sosu pomidorowego,
1 łyżeczka oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru trzcinowego,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera mozzarella,
7 plasterków salami,
50 g słodkiej papryki,
125 g pieczarek mini,
45 g białej części pora,
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plastry salami, pokrojoną w krążki paprykę, plasterki pieczarek i pora pokrojonego w piórka. Posypujemy suszoną bazylią. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 – 15 minut.
Najnowsze komentarze