Składniki (1-2 osoby): 100 g wędzonego bekonu w plastrach,
150 g „opieniek z czosnkiem”,
olej do smażenia,
natka pietruszki do dekoracji,
świeży pieprz
150 g „opieniek z czosnkiem”,
olej do smażenia,
natka pietruszki do dekoracji,
świeży pieprz
Masa: 600 g ziemniaków,
120 g marchwi,
50 g białej części pora,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
sól morska, świeży pieprz ziołowy
Ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Pora kroimy w piórka. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na osobnej, suchej patelni podsmażamy plastry bekonu do momentu aż tłuszcz się wytopi. Chrupiące plastry kładziemy na połowie placka a na wierzchu układamy grzyby. Placek składamy na pół. Dekorujemy natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze