PINSA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ, SEREM BURRATA I RUKOLĄ

Składniki (1-2 osoby): 1 pinsa razowa (230 g – produkt gotowy),
1 duży pomidor,
1/2 szalotki,
1 garść rukoli,
listki świeżej bazylii,
2 garście startego sera mozzarella,
1 kulka sera burrata (125 g),
4 plasterki szynki dojrzewającej,
1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
świeży pieprz

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy go gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i układamy na spodzie. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu kładziemy plasterki szynki, rozerwany na kilka części ser burrata i krążki szalotki. Oprószamy przyprawą do pizzy i świeżym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) na 8 – 10 minut. Po wyjęciu obsypujemy listkami rukoli i dekorujemy szczytami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *