Składniki (1 osoba): 1 stek wieprzowy z kością (300 g),
1 łyżka oleju,
sól morska, świeży pieprz
Mizeria: 5 ogórków zielonych mini,
¼ pęczka szczypiorku,
1 łyżka gęstej śmietany 18%,
1 łyżka soku z cytryny,
sól morska, świeży pieprz
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z cytryny i śmietanę. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Umyte i osuszone mięso nacieramy olejem, posypujemy solą i pieprzem i również wkładamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy i po 15 minutach, smażymy je na rozgrzanej patelni grillowej 4 minuty, następnie odwracamy pod katem 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór kratki na mięsie i trzymamy kolejne 4 minuty. Dokładnie tak samo postępujemy z druga stroną. Przekładamy na deskę na 5-6 minut, aby odpoczęło. Podajemy z mizerią.
Najnowsze komentarze