FASOLKA PO BRETOŃSKU

Składniki (15 porcji): 1 kg suchej fasoli,
1 kg kiełbasy śląskiej z szynki,
300 g wędzonego boczku,
3 duże białe cebule,
6 ząbków czosnku,
2 puszki krojonych pomidorów,
700 g passaty pomidorowej,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki sosu SRIRACHA,
8 ziarenek ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
4 łyżki suszonego majeranku,
natka pietruszki do dekoracji,
2 łyżeczki soli morskiej, świeży pieprz
Fasolę zalewamy zimną wodą ponad jej stan i namaczamy całą noc. Następnego dnia odlewamy i wlewamy świeżą wodę (3 cm ponad poziom). Dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 1,5 godziny (od czasu do czasu mieszając). Boczek kroimy w cienkie paski, obsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi i przekładamy do garnka z fasolą. Na tłuszczu z boczku obsmażamy również pokrojoną w kostkę kiełbasę a następnie cebulę. Wszystkie dodatki przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, sos SRIRACHA oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut aż smaki się połączą. Podajemy gorącą, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *