KREM Z SELERA I MARCHWII

Składniki (4-5 osób): 790 g korzenia selera,
800 g marchwii,
2 duże białe cebule,
5 ząbków czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
8 łyżek oliwy extra vergine,
1,5 l pikantnego bulionu drobiowego,
sól morska, świeży pieprz

Warzywa obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule i czosnek w kostkę. W 2 garnkach na oliwie podsmażamy po połowie cebuli i czosnku. Gdy się zeszklą, dokładamy osobno selera a do drugiego garnka marchew. Podsmażamy około 10 minut. Warzywa w obu garnkach zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do ich miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Również osobno, za pomocą blendera miksujemy zupy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. 2 rodzaje podgrzanego kremu przelewamy do 2 pojemników z „dziubkiem”. Na przemian wylewamy warstwy na talerze, celując w środek. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *