KREWETKI Z MAŁŻAMI W PIKANTNYM SOSIE Z BIAŁYM WINEM/DUKAN

Składniki (2 osoby): 20 sztuk krewetek królewskich,
300 g mięsa małży,
9 ząbków czosnku,
2 gałązki szczypioru,
1 cytryna,
sok z 2 limonek,
4 łyżki oliwy,
100 ml białego wytrawnego wina,
½ łyżeczki płatków chili,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
sól morska, świeży pieprz

Owoce morza oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu, imbirze, płatkach chili i czosnku przeciśniętym przez praskę przez 30 minut. Następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Dolewamy białe wino i czekamy aż odparuje (trwa to około 3 minut). Gorące owoce morza przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *