Składniki (blacha o wymiarach 26 cm): 950 g chudego kremowego twarogu,
6 jajek klasy L,
1 szklanka mleka 0% tłuszczu,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
24 g słodziku Consweet,
190 g pasty waniliowej Dr. Oetker,
90 g rodzynków,
sok z 1 cytryny
Dekoracja: 250 g chudego kremowego sera białego,
6 g słodziku Consweet,
1 czerwony barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetker (10 g),
kwiaty jadalne: płatki nagietka, róży, chabrów, piwonii,
świeże bratki
Rodzynki namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 30 minut. Za pomocą miksera łączymy ze sobą twaróg, żółtka, mąkę, słodzik i pastę waniliową. Dolewamy mleko a gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową wymieszaną z odsączonymi rodzynkami. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Studzimy w temperaturze pokojowej i wkładamy do lodówki. Za pomocą blendera łączymy ser z barwnikiem i słodzikiem. Kolorową masą pokrywamy wierzch oraz boki ciasta. Dekorujemy suszonymi płatkami kwiatów oraz bratkami. Chłodzimy w lodówce.
Najnowsze komentarze