Składniki (2 osoby): 500 g małży brzytew,
1 mango,
500 ml mleka kokosowego,
1 łyżka sosu sambal oelek (indonezyjski sos chili),
1 główka czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 pęczek kolendry,
2 ćwiartki limonki,
3 suszone papryczki piri-piri,
sól morska, świeży pieprz
Małże wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę, aby dokładnie się wypłukały. Mango obieramy, pozbywamy się pestki i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. W dużym garnku na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione papryczki. Następnie dodajemy mango, mleko kokosowe, sambal i doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu wkładamy wyjęte z wody i czyszczone małże. Gotujemy około 5-7 minut pod pokrywką, co chwilę wstrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze