Składniki (4 osoby): 80 g makaronu chow mein,
1 garść suszonych grzybów mun w całości,
300 g tofu,
200 g kimchi,
1 duża marchew,
8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
4 cm świeżego imbiru startego na tarce,
3 suszone papryczki piri-piri,
2 cebulki dymki + szczypior,
4 ćwiartki limonki,
1 litr bulionu warzywnego,
3 łyżki oleju z dodatkiem oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz
Grzyby namaczamy we wrzątku przez 30 minut do momentu, aż napęcznieją. W dużym garnku na oleju podsmażamy posiekane cebulki dymki, czosnek, imbir, rozgniecione papryczki i startą na dużych oczkach tarki marchew. Dodajemy kimchi i grzyby. Chwilę dusimy i dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 20 minut, do miękkości warzyw. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy na talerze. Zalewamy gorącą zupą. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę tofu i ćwiartki limonki. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze