TARTA Z CZEREŚNIAMI I BEZĄ

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 500 g czereśni,
1 laska wanilii,
1 łyżeczka cynamonu,
mięta marokańska do dekoracji

Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej,
160 g cukru pudru,
200 g zimnego masła,
3 łyżki zimnej wody,
3 szczypty soli

Beza: 5 białek,
450 g cukru pudru

Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy sól, kostki zimnego masła i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na 40 minut do lodówki. W tym czasie drylujemy czereśnie. Dodajemy do nich cynamon i ziarna z laski wanilii. Za pomocą miksera ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki tarty. W środku równomiernie układamy czereśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Po tym czasie na wierzch dokładamy masę białkową i formujemy w dowolny sposób. Pieczemy kolejne 40 minut. Dekorujemy listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *