BRUSCHETTA Z CHORIZO I SALSĄ POMIDOROWO-OLIWKOWĄ

Składniki (4 szt.): 4 grzanki bruschetta alla mediterranea,
20 plasterków kiełbasy chorizo

Salsa: 3 pomidory,
15 zielonych oliwek i 15 czarnych,
1 mała biała cebula,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
½ czerwonej i ½ zielonej papryczki chili,
½ pęczka bazylii,
skórka otarta z 1 limonki + sok,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina,
sól morska, świeży pieprz

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, podobnie jak oliwki, cebulę, chili i łączymy z pozostałymi składnikami salsy. Na grzankach układamy plastry chorizo i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C (góra, dół) przez około 12 minut. Na gorące nakładamy salsę. Dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *