Składniki (foremka 15 x 25 cm): 200 g ciasta francuskiego,
100 g szynki,
200 g świeżego szpinaku,
10 brązowych pieczarek,
10 plasterków papryczki jalapeno,
3 ząbki czosnku,
150 g sera radamer,
50 g sera gorgonzola,
1 jajko,
50 g śmietanki 30%,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól himalajska, świeży pieprz
Gotowym ciastem francuskim wykładamy żaroodporną formę i zawijamy rogi. Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Dokładamy szpinak i gdy zwiędnie solimy. Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach i łączymy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem (odrobinę jajka zostawiamy do posmarowania rogów). Masę serową wykładamy na ciasto. Warstwami układamy dodatki: szpinak, pokrojone w plasterki pieczarki, zwiniętą w rulony szynkę, papryczki jalapeno. Całość oprószamy świeżym pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Najnowsze komentarze