LECZO Z KIEŁBASĄ

Składniki (7-8 porcji): 2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte papryki,
9 pomidorów,
2 duże cukinie,
1 czerwona i 1 żółta papryczka chili,
2 czerwone cebule i 1 biała,
5 ząbków czosnku,
½ kg chudej kiełbasy,
700 ml passaty pomidorowej,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oliwy do smażenia,
1 łyżka płatków chili,
1 łyżeczka curry,
sól himalajska, świeży pieprz,
natka pietruszki do posypania

Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę, natomiast chili, cebulę i czosnek nieco grubiej. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, a gdy delikatnie się zrumienią dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość smażymy aż z kiełbasy wytopi się tłuszcz. Dodajemy stopniowo resztę warzyw, a gdy puszczą wodę solimy. Wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku koncentratem oraz resztą przypraw (u mnie wersja hot). Gotujemy aż warzywa nieco się rozpadną. Wykładamy gorące na talerz, posypujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *