Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 500 g dyni hokkaido,
1 średni burak,
1 mały por,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
listki świeżego tymianku,
½ łyżeczki płatków chili
sól morska, świeży pieprz
Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
1 jajko,
150 g masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 szczypty soli
Masa jajeczna: 3 jajka z podwójnym żółtkiem,
200 ml śmietanki 30%,
100 g pokruszonego sera gorgonzola
65 g startego sera Old Amsterdam,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki kurkumy w proszku,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i obieramy. Dynię i buraki kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia solimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dodajemy drobne kostki zimnego masła oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Warzywa warstwami układamy na podpieczonym cieście. Dodajemy również upieczony czosnek. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy w misce za pomocą rózgi. Masę wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika na kolejne 45 minut. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut. Dekorujemy listkami świeżego tymianku, oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze