TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z DYNIĄ HOKKAIDO, BURAKAMI I POREM

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 500 g dyni hokkaido,
1 średni burak,
1 mały por,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
listki świeżego tymianku,
½ łyżeczki płatków chili
sól morska, świeży pieprz

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
1 jajko,
150 g masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 szczypty soli

Masa jajeczna: 3 jajka z podwójnym żółtkiem,
200 ml śmietanki 30%,
100 g pokruszonego sera gorgonzola
65 g startego sera Old Amsterdam,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki kurkumy w proszku,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i obieramy. Dynię i buraki kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia solimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dodajemy drobne kostki zimnego masła oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Warzywa warstwami układamy na podpieczonym cieście. Dodajemy również upieczony czosnek. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy w misce za pomocą rózgi. Masę wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika na kolejne 45 minut. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut. Dekorujemy listkami świeżego tymianku, oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *