Składniki (6 osób): 400 g surowych białych kiełbasek,
300 g wędzonego boczku wieprzowego,
4 duże borowiki,
3,5 l bulionu warzywnego,
500 ml żuru,
6 ząbków czosnku,
8 g majeranku,
5 łyżek śmietany 18%,
100 g masła,
100 g chrzanu,
6 jajek,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Do rosołu wkładamy pokrojony boczek oraz białe kiełbaski i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dolewamy żur i gotujemy kolejne 15 minut. Główki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z majerankiem i chrzanem. Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone w plastry borowiki. Pod koniec smażenia solimy i dokładamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 minut i zdejmujemy z ognia. Szklankę zupy rozrabiamy ze śmietaną i dolewamy do całości. Podajemy z jajkiem na twardo i natką pietruszki.
Najnowsze komentarze