Składniki (foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 1 kg cukinii,
4 duże borowiki,
2 cebule,
6 ząbków czosnku,
½ pęczka szczypiorku,
4 jajka z podwójnym żółtkiem,
100 g sera cheddar,
50 g parmezanu,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżka oleju,
50 g masła,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka curry,
sól morska, świeży pieprz
Cukinię pozbawioną pestek ścieramy na tarce o grubych oczkach (pod warunkiem, że nie ma twardej skóry). Doprawiamy solą i czekamy 15 minut aż puści wodę. Następnie odciskamy z jej nadmiaru. Dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Mieszamy ze startymi dwoma rodzajami sera, jajkami, bułką tartą, olejem i przyprawami. Masą wypełniamy foremkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. W międzyczasie kroimy grzyby w paski i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia solimy. Gorące układamy na wierzchu placka.
Najnowsze komentarze