CARPACCIO Z OŚMIORNICY

Składniki (1-2 osoby): 200 g ugotowanej ośmiornicy,
1 garść rukoli,
3 kawałki bagietki,
masło czosnkowe

Sos do ośmiornicy: sok z 1 cytryny,
oliwa z oliwek,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól himalajska, świeży kolorowy pieprz

Dressing do sałatki: ½ łyżeczki miodu,
¾ łyżeczki musztardy dijon,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól himalajska, świeży kolorowy pieprz

Mieszamy wszystkie składniki sosu oraz dressingu i wkładamy do lodówki. Ugotowaną a następnie schłodzoną ośmiornicę kroimy w cienkie paski i układamy na talerzu (zostawiamy końcówki macek do dekoracji). Umytą rukolę obtaczamy w dressingu i kładziemy pośrodku talerza. Bagietkę smarujemy masłem czosnkowym i wkładamy na krótką chwilę do piekarnika. Sosem polewamy plastry ośmiornicy, oprószamy świeżym pieprzem i od razu podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *