PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI I SEREM

Składniki (6 szt.): 200 g brązowych pieczarek,
70 g sera żółtego,
smalec do smażenia,
natka pietruszki do dekoracji

Masa na placki ziemniaczane: 600 g ziemniaków,
1 biała cebula,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
sól himalajska, świeży pieprz

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę na większych i mieszamy z pozostałymi składnikami masy. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieczarkami startymi na grubych oczkach tarki oraz drobno startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 10 minut. Podajemy gorące, posypane natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *