BOROWIKI CEGLASTOPORE MARYNOWANE W MIODZIE

Składniki (2 słoiki po 600 ml): około 600 g borowików ceglastoporych,
1/2 białej cebuli

Zalewa: 3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
3 łyżki miodu,
1,5 łyżki soli,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
10 ziaren gorczycy białej,
4 liście laurowe

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Obgotowujemy we wrzątku przez 20 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach wraz z grzybami. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i rozlewamy. Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Odkładamy w ciemne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *