Składniki (4 osoby): 300 g makaronu penne,
4 duże borowiki,
1 duża biała cebula,
½ pęczka natki pietruszki,
200 g grana padano,
300 g śmietany 30%,
50 g masła,
2 łyżki oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w paski grzyby. Czekamy aż borowiki puszczą wodę i solimy. Na patelnie wlewamy śmietanę i czekamy aż się zredukuje. Dodajemy połowę startego sera, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dokładamy odcedzony, gorący makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą sera i posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze