W Dzień Kotleta Schabowego – Króla niedzielnego stołu proponuję inne wydanie w sezonie grzybowym i nie tylko. Jednym ze sposobów wykorzystania kani w kuchni jest przyrządzenie z niej aromatycznego proszku który znajdzie swoje zastosowanie nie tylko jako składnik panierki ale również jako świetna przyprawa do sosów oraz zup.
Składniki (9 sztuk): 9 plastrów schabu (680 g),
8 łyżek zmiksowanej suszonej kani,
3 jajka,
mleko do namoczenia,
bułka tarta do obtoczenia
smalec do smażenia,
sól morska świeży pieprz
Oczyszczone kapelusze kani suszymy w suszarce do grzybów przez około 6 godzin. Następnie wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na drobny proszek. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron. Namaczamy w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez około 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z mleka i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy kolejno w suszonej kani, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu, przekładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najnowsze komentarze