MARYNOWANE GĄSKI

Składniki (6 słoików po 330 ml): około 400 g kapeluszy gąsek zielonek,
około 200 g kapeluszy gąsek siwych,
1/2 białej cebuli

Zalewa: 3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżki soli,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
4 liście laurowe

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Obgotowujemy we wrzątku przez 20 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach wraz z grzybami. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i rozlewamy. Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Odkładamy w ciemne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *