FLACZKI Z SARNIAKÓW

Sarniak świerkowy, potocznie znany jako krowia morda nie jest już pod ochroną. Jego wyjątkowe walory smakowe sprawiły, że od mojej kilkuskładnikowej zupy nie mogłam się odkleić 😊 Pamiętajmy, zbierajmy tylko młode okazy i cieszmy się smakiem oraz aromatem tego wspaniałego grzyba.

Składniki (2 osoby): 8 sarniaków,
1 marchew,
1 korzeń pietruszki,
1 szalotka,
350 ml bulionu wołowego,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki curry,
sól morska, świeży pieprz

Sarniaki oczyszczamy z ziemi i igieł, nożem zdejmujemy kolce spod kapeluszy. Odcinamy korzonki a kapelusze kroimy w paski przypominające flaczki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotkę kroimy w piórka i wraz z grzybami, podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju. Dokładamy starte warzywa korzeniowe. Gdy się podsmażą, dodajemy przyprawy oraz gorący bulion. Gotujemy przez 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *