Sarniak świerkowy, potocznie znany jako krowia morda nie jest już pod ochroną. Jego wyjątkowe walory smakowe sprawiły, że od mojej kilkuskładnikowej zupy nie mogłam się odkleić Pamiętajmy, zbierajmy tylko młode okazy i cieszmy się smakiem oraz aromatem tego wspaniałego grzyba.
Składniki (2 osoby): 8 sarniaków,
1 marchew,
1 korzeń pietruszki,
1 szalotka,
350 ml bulionu wołowego,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki curry,
sól morska, świeży pieprz
Sarniaki oczyszczamy z ziemi i igieł, nożem zdejmujemy kolce spod kapeluszy. Odcinamy korzonki a kapelusze kroimy w paski przypominające flaczki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotkę kroimy w piórka i wraz z grzybami, podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju. Dokładamy starte warzywa korzeniowe. Gdy się podsmażą, dodajemy przyprawy oraz gorący bulion. Gotujemy przez 15 minut.
Najnowsze komentarze