MULE W SOSIE Z SERA GORGONZOLA

Składniki (1-2 osoby): 1 kg muli,
200 g sera gorgonzola,
300 ml śmietanki 30%,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
150 ml białego wytrawnego wina,
sok z ½ cytryny + 2 ćwiartki,
1/3 pęczka natki pietruszki,
½ łyżeczki płatków chili,
sól himalajska, świeży kolorowy pieprz

Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści dolewamy białe wino, sok z cytryny i doprawiamy. Oczyszczone mule wkładamy do garnka tak aby powstały sos dokładnie je przykrywał. Przykrywamy garnek i gotujemy 2-3 minuty co jakiś czas potrząsając zawartością. Podajemy w głębokim talerzu posypane natką pietruszki z cząstką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *