ZUPA PIECZARKOWA Z KURCZAKIEM I BATATAMI

Składniki (6 osób): 1,5 kg podudzi z kurczaka,
500 g pieczarek,
1 kg batatów,
1 włoszczyzna: 3 marchewki, 1 duża pietruszka + natka, ¼ selera + 7 gałązek liści, ½ pora + 5 liści zielonej części,
1 duża biała cebula,
1 główka czosnku,
½ czerwonej papryczki chili,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
20 ziaren pieprzu,
1 pęczek koperku
50 g masła,
200 g śmietany 18%,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej

Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę wraz z liśćmi, opalone na palniku cebulę i czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 3 godzin na małym ogniu, pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy ugotowane mięso oraz marchewki. Odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Pod koniec smażenia solimy. Do czystego bulionu dokładamy, oczyszczone ze skóry i kości mięso, pieczarki, marchewki pokrojone w mniejsze części oraz bataty pokrojone w plastry. Po dodaniu batatów, zupę gotujemy przez 15 minut. Odlewamy 3 łyżki wazowe zupy i rozrabiamy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Następnie dodajemy do całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *