Składniki (4 osoby): 5 plastrów schabu (420 g),
500 g pieczarek,
1/3 pęczka szczypiorku,
100 g startego sera mozzarella,
2 jajka,
3 łyżki oleju rzepakowego,
smalec do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia,
1 łyżeczka ostrej papryki,
sól morska, świeży pieprz
Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na godzinę. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy puszczą wodę, solimy. Jajka wbijamy do miski i rozrabiamy widelcem z solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu, z dwóch stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Smażymy też jajko (jeśli zostało). Kotlety układamy w żaroodpornej formie, posypujemy serem i pieczarkami. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni C (góra, dół) przez około 10 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
 
        
Najnowsze komentarze