EKSPRESOWY SERNIK BASKIJSKI

Dziękuję Robert Pablo za MEGA pyszny i błyskawiczny przepis, który zagości na szczycie mojej świątecznej listy deserów! Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. Do zmywania tylko miska i rózga 🙂 Przepis zmodyfikowany (różnica w wielkości foremek). Oryginalny przepis Roberta na blachę 28 cm na zdjęciu.

Składniki (foremka o średnicy 17 cm i wysokości 7,5 cm oraz 2 foremki o średnicy 11 cm i wysokości 4 cm):

Masa: 1 kg serków „Twój Smak” firmy PIĄTNICA,
300 g cukru,
12 g mąki pszennej,
200 g śmietany 36%,
2 g pasty waniliowej,
350 g jajek (6 sztuk klasy M)

Dekoracja (foremka o średnicy 17 cm): 400 g serków „Twój Smak” firmy PIĄTNICA,
1 zielony barwnik spożywczy (10 g),
płatki nagietka

Wszystkie składniki masy łączymy w misce, za pomocą rózgi (nie ubijamy). Przelewamy do foremek, dokładnie do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C (góra, dół) na 30 minut. Małe foremki wyjmujemy po 18 minutach. Wszystkie serniczki urosną, popękają i delikatnie opadną. Studzimy w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy dekorację. Do dwóch misek wkładamy po 200 g serka. Do jednej z nich dodajemy zielony barwnik spożywczy. Rozrabiamy (niezbyt dokładnie). Za pomocą szpatułki, masy nakładamy na boki i oraz górę sernika. Wyrównujemy. Dekorujemy jadalnymi kwiatami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *