Składniki (2-3 osoby): 150 g makaronu rigatoni,
100 g koziego sera z czosnkiem niedźwiedzim,
½ żółtej papryki i ½ czerwonej,
1 biała cebula i 1 czerwona,
5 ząbków czosnku,
12 czarnych oliwek,
200 g pomidorów krojonych z ziołami (½ puszki)
2 garści listków świeżej bazylii,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz
Na patelni z masłem i odrobiną oliwy smażymy kolejno: pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryki i kiedy zmiękną solimy. W tym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Do warzyw dokładamy oliwki i pomidory, sos doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy i gorący dokładamy do całości. Na koniec mieszamy z drobno pokruszonym kozim serem i listkami bazylii.
Najnowsze komentarze