Składniki (2 osoby): 2 udka z kaczki (każde po 250 g),
3 ząbki czosnku,
1 łyżka pokruszonego czerwonego pieprzu,
2 łyżki suszonego tymianku,
sól himalajska, świeży pieprz
Puree ziemniaczane: 500 g młodych ziemniaków,
2 szalotki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki masła,
50 ml mleka,
½ pęczka koperku,
sól
Buraczki: 500 g buraków,
1 łyżka masła,
½ limonki,
1 łyżka miodu,
sól himalajska, świeży pieprz
Udka kaczki oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem, czerwonym pieprzem oraz tymiankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Czosnek rozgniatamy lub kroimy na mniejsze części i wkładamy pomiędzy kawałki mięsa. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 70-80 minut. W trakcie pieczenia 2 razy unieść pokrywę i polać kaczkę powstałym sosem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na oliwie podsmażamy pokrojone w piórka szalotki i czosnek do momentu aż się zeszklą. W blenderze łączymy z pozostałymi składnikami puree. Na końcu mieszamy z posiekanym koperkiem. Ugotowane buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach i podsmażamy na maśle. W międzyczasie dodajemy sok z limonki, miód i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i posypujemy koperkiem.
Najnowsze komentarze